Grootschalige fraude in het financiële systeem - helemaal legaal

Kleine en grote (institutionele) investeerders verliezen continue veel geld op de beurs doordat transacties worden geskimmed en gemanipuleerd. Hoe is dit mogelijk? Dit wordt gedaan door partijen die de beschikking hebben over snelle computers en snelle (kortere glasvezel)verbindingen. Zij handelen door heel veel transacties net even sneller te doen. Hierdoor kan de prijs worden gemanipuleerd in het voordeel van deze partijen.  

Dat het heel erg lucratief is voor deze fraudeurs wordt verder toegelicht in het YouTube filmpje. Een glasvezelkabeltje leggen van 300 Miljoen US$ is slechts een kleine investering om veel grotere winsten te kunnen realiseren.

Het goede nieuws voor de fraudeurs: Het is volledig legaal !!

Als u denkt, dat u niet wordt getroffen door deze fraude, dan heeft u het volledig mis. Uw pensioenfonds belegt op de beurs en verliest geld (een fondsbeheerder zegt dat hij 1% van de totale fondswaarde per jaar verliest). Hierdoor valt uw pensioen lager uit of moet u meer premie betalen.

Relatie met ICT

Een systeem dat gebouwd is zonder architectuur (onderhoud, planning, herstructurering) en dat inmiddels zo complex is geworden dat er veel academische mensen nodig zijn (ingehuurd door grote partijen) om voordeeltjes te halen uit dit ondoorzichtige systeem. Dit systeem is gevoelig voor fraude, manipulatie en is instabiel. 

Binnenkort meer over fraude, manipulatie van financiële systemen. Dit soort fraude is de meest lucratieve want de pakkans is nul omdat het niet of moeilijk te detecteren is en het is bovendien volledig legaal.

Links

  1. The guardian (Michael Lewis, Flash Boys)