Klik Aan Klik Uit review KlikAan KlikUit

KlikAan KlikUIt ICS-1000De KlikAan KlikUit systemen zien we o.a. bij de Gamma en de Karwei liggen. Het lijkt een dure oplossing om lichtbronen en apparatuur te schakelen. Het draadloos aan- en uitschakelen is natuurlijk al langer bekend met verschillende draadloze apparatuur. De HEMA had in het verleden ook een simpel systeem. We verwachten nu iets meer functionaliteit. Toegevoegde waarde van het schakelen is alleen mogelijk als er intelligentie wordt gebruikt. Dit lijkt zo te zijn met de Internet Control Station wat het duurste product in het KlikAan KlikUit assortiment is.

Op de hoogte blijven van onze tips over KlikAan en KlikUit, schrijf in op onze distributielijst.

Via deze lijst houden we u op de hoogte en kunt u ook gewoon vragen stellen en advies vragen.

Update KlikAan KlikUit (30 mei 2015)

Een schot voor de boeg: De ICS mist behoorlijk wat functionaliteit, aan de beveiliging rammelt het behoorlijk en de APP is erg beperkt (is niet verbeterd sinds één jaar). Verder is het onduidelijk welke configuratie waar staat. De webversie staat bij de KlikAan KlikUit servers, de locale versie staat op de ICS-1000. Je kunt de configuraties overschrijven. 

Vrouwen die houden van een intuïtieve interface en een beetje technisch zijn om te programmeren zullen bijzonder teleurgesteld zijn.

Algemeen concept van KlikAan KlikUit

Het concept van KlikAan KlikUit werkt met zenders en ontvangers. Eén zender geeft een signaal (puls) aan een ontvanger waardoor hij kan schakelen. Er zijn twee pulsen: Aan en Uit. Er is verder geen communicatie van ontvanger naar de zender om bijvoorbeeld de status van de ontvanger terug te melden. Het is dus altijd de vraag of het apparaat het Aan of Uit signaal heeft ontvangen. Met andere woorden er is geen controle of terugmelding. Als een ontvanger kapot is, moet je dat zelf constateren.

Eén ontvanger kan signalen ontvangen van meerdere zenders en een zender kan meerdere ontvangers aansturen. Er zijn diverse zender typen:

  1. De simpele afstandsbediening (met o.a. drie knoppen).
  2. De timer afstandbediening.
  3. Schemersensor.
  4. Bewegingsensor.

Er zijn ook diverse soorten ontvangers. Dit zijn:

  1. Stopcontact (met verschillende stroom schakelsterktes)
  2. Fitting (direct in de lamp)
  3. Lichtschakelaar (inbouw)

Belangrijk te weten is dat de ontvangers hun stroom halen van het lichtnet (220V) of via een batterij. Wil je bijvoorbeeld de lichtschakelaar in het toilet schakelen via een bewegingsensor, dan dien je een inbouwontvanger (met batterij) te koppelen aan een bewegingssensor (zender). 

De test(en)

Wij hebben getest:

  1. Internet Control Station (ICS-1000)

Wij geven binnenkort de resultaten van:

  1. De duurdere afstandbediening, de ATMT-502 Afstandsbediening met timerfunctie. 

Wat we al weten van deze afstandsbediening is dat het display geen verlichting heeft. Dit is toch wel handig als je in het donker de juiste lamp wilt aanzetten.

Met een kortingsbon van de Karwei hebben we een control unit (Internet Control Station) gekocht die we aan de tand hebben gevoeld.

Wat we hebben gedaan en verwachten:

  1. Eenvoudig via een App op een SmartPhone aan- en uitzetten van apparatuur.
  2. Programmering van ontvangers.
  3. Programmering van tijdschakelingen (groepen met apparatuur aan- en uitzetten via een tijdprogramma).
  4. Via het web eenvoudig te configureren.

Het in bedrijf zetten / aansluiten van de ICS 1000

Via de voedingsadapter en de meegeleverde ehternet kabel (CAT5 / RJ-45) is deze aangesloten. Daarna de App gedownload voor Android. Met behulp van de manual gekeken of dit toegevoegde waarde had. Om te beginnen de manual is verouderd want bij het activeren van de app op de Android zegt deze direct dat er een nieuwere versie is. Meegeleverde manual is dus grotendeels waardeloos.

De ICS-1000 dient online te worden geregsitreerd. Ook de Android App dient geregistreerd te worden op de ICS-1000.
 

De Webinterface / Portaal ICS

Men zou verwachten dat de webinterface de unit direct aanspreekt, Dit is echter niet het geval, U dient aan te loggen via de website van KlikAan KlikUit. Dit is overigens geen beveiligde verbinding en de pincode (wachtwoord) bestaat uit slechts vier, zelf te kiezen cijfers. De configuratie die men daar maakt komt niet overeen met de configuratie zoals deze eruit ziet op de nieuwe App.

Via het portaal van KlikAan KlikUit (mijn ICS) dient een configuratie te worden gemaakt. Deze configuratie dient men dan te downloaden in de ICS-1000. Dit kan men via de App doen.

Het aan- en uitzetten van apparatuur via het web (Mijn ICS portaal) heeft een vertraging van 15 tot 45 seconden. Een vertraging van 10 seconden lijkt logisch omdat een server het commando eerst via  Internet naar de controlunti moet sturen. 

Het aanmaken van een apparaat via het web bestaat uit maximaal 12 karakters. Dit is een beetje aan de kleine kant voor een goede naam.

Gebruik van de App

De App crasht regelmatig, dit is al geen goede start. Verder is de programmering niet al te intuitief (zeg maar gerust ronduit slecht, de webversie is o.a. niet consistent met de APP). Het belangrijkste dat ontbreekt is het aan kunnen maken van tijdschakelingen. Schakelingen die wel worden beloofd in de Home Control Station (TPC 300). Dit is een unit die werkt op batterijen en wordt geprogrammeerd via een USB poort.

Alles wat tegenwoordig niet via het web en een App te doen is, is toch een beetje verouderd (van de vorige eeuw). Van een unit die twee keer zo duur is als de Home Control Station verwacht je dat deze alles kan wat deze unit ook kan en de meerwaarde zit in web en app configuratie en aan aansturing via eewn App.

Beveiliging

Het signaal om de apparatuur aan en uit te zetten is niet beveiligd. Het maakt gebruik van een pairing code (iets van 64 miljoen mogelikheden) bij het aanmelden van een ontvanger bij de control unit. De kans dat u een apparaat bij de buren kunt aan- en uitzetten is erg klein maar het kan voorkomen. De code kan wel worden afgeluisterd door kwaadwillenden. Ze zouden hiermee uw apparatuur in huis kunnen ontregelen.

Advies: Voor kritische toepassingen is het KlikAan KlikUit systeem niet geschikt. Het heeft een pure comfort- of gemaksfunctie in huiselijke kring en Small Office Home Office toepassingen (SOHO)

Gewenste verbeteringen

  1. Groepen kunnen maken die aan- en uitgeschakeld kunnen worden (nu per apparaat een aan- en uittimer).
  2. Een Scene is bijzondere groep (deze kan wel in één keer worden aan- en uitgeschakeld)!
  3. Bij timers direct een aan- en uitschakelmoment kunnen kiezen. Nu moet er per apparaat een aan- en uit-timer aan worden gemaakt.
  4. Beveiligde verbinding Mijn ICS.
  5. Beter password / pincode.
  6. Timers zijn niet zichtbaar in de App.
  7. Maken van een back-up van de configuratie.
  8. Uitbreiding aantal karakters (nu 12).
  9. Admin App (gebruiker) en normale App (gebruikers).
  10. De ICS-1000 dient volledig autonoom te kunnen opereren zonder verbinding met Internet.

Conclusie

De Internet Control Station mist behoorlijk wat functionaliteit. Zonder Internet kunt u thuis uw apparatuur niet schakelen. Dit vinden wij een enorme tekortkoming. Een gevolg van deze architectuur is dat het aan- en uitschakelen soms meer dan 60 seconden kan duren voordat het commando via de servers van KlikAan KlikUit binnenkomen. Een ander punt vinden wij de privacy. De servers zijn nagenoeg niet beveiligd en alle commando's gaan via de servers van KlikAan KlikUit. Zij gebruiken geen beveildigde verbinding (SSL / HTTPS).

Voor kritische systemen of gewoon wat je verwacht van een schakelsysteem is de Internet Control Station absoluut niet geschikt.

Heeft u Internet en kunt u ermee leven als Internet even niet actief is (en dus ook uw control station), dan is KlikAan KlikUit een aardig systeem dat appratuur kan schakelen. In het segment van schakelen (domotica) is KlikAan KlikUIt een van de goedkoopste. De professionele domotica is 3 tot 4 keer duurder.